Tips vid vinterförvaring av bil.

Oavsett om du har en modern sommarbil eller kör runt i en gammal klassiker så finns det vissa saker som är bra att tänka på vid vinterförvaring av bil. Planerar du att vinterförvara din bil kommer här några bra tips för som hjälper dig att säkerställa att den är i gott skick när det är dags för färd igen.

Råd inför vinterförvaring av bil

  • Börja med att hitta en lämplig plats där du kan vinterförvara din bil. Den får gärna vara rymlig och torr och helst ha en luftfuktighet som inte är högre än 60 % för att bilen ska må så bra som möjligt. Ett bra tips för att slippa fukt är att dels ha rutorna nere, alternativt lägga en torrboll i din bil, vilken har som uppgift att dra till sig just fukt.
  • Har du inte inte själv ett uppvärmt garage eller garage med avfuktare så är det en god idé att hyra en vinterförvarings plats är den skyddas mot yttre påfrestningar som väta, kalla temperaturer och smuts. Lador och carportar är inte att föredra, men att förvara bilen inomhus är dock fortfarande bättre än utomhus, och summa summarum är det en kostnadsfråga. Isolerade varmhallar är betydligt dyrare att hålla i drift än exempelvis enklare byggnader utan uppvärmning, och blir på så sätt dyrare.
  • Innan du parkerar bilen för vinterförvaring bör du ha som vana att byta olja. Att ha ny och fräsch olja i tråget gör att din bil mår bättre och du slipper dessutom att tänka på detta när bilen ska ut på vägarna till våren.
  • En annan sak som sparar tid under förberedelserna på våren är en rejäl rengöring. Genom att tvätta bilen noggrant minskar risken för rostskador och att ingrodd smuts etsar sig fast. Har du en bil med sufflett bör även denna rengöras försiktigt. Kolla dessutom så att gärna området kring bromsarna inte är fuktigt. Avsluta med att täcka in fordonet med ett kvalitativt biltäcke så att ingen smuts kan tränga sig in.

Däck och batteri inför vinterförvaringen

Förutom att säkerställa en bra plats för vinterförvaringen av din bil och se till att den är ren och fräsch, kan det vara bra att ta en extra check på däcken och batteriet. Däcken bör vara väl pumpade för att inte belastas ojämnt och därmed skadas, och bilbatteriet bör sättas på underhållsladdning för att undvika att djupurladdas. Marknaden erbjuder en mängd kvalitativa underhållsladdare som batteriet kan vara uppkopplat mot hela vintern. De ser till att det förses med en jämn dos av ström och håller på så sätt batteriet i perfekt skick till våren.

Väljer du att vinterförvara din din bil, båt eller husbil hos Åsa Lager & Förvaring erbjuder vi mot en mindre avgift hjälp med ovanstående.

Spara pengar genom avställning under vinterförvaring

Allt fler väljer just att ställa av bilen inför vintern, särskilt de med bilar som de ändå inte planerar att använda. Du kan nämligen spara en hel del pengar på detta då du slipper att betala både fordonskatt och trafikförsäkring, men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att din bil ska vara ordentligt skyddad.

Försäkring under vinterförvaring

Till att börja med är det viktigt att du förvarar din bil enligt ovanstående rekommendationer, inte bara för att hålla den i bra skick, utan också för att din så kallade garageförsäkring ska hålla. När du anmäler en avställning hos Transportstyrelsen ska ditt försäkringsbolag nämligen automatiskt ändra din bils försäkring till en garageförsäkring, men det är alltid viktigt att kontrollera vad som gäller just för dig. Du kan genomföra en av- och påställning hur ofta du vill, men tänk på att det kostar en slant varje gång och att du inte kan anmäla en påställning följt av en avställning samma dag, och vice versa. Du måste också alltid naturligt sett ställa på din bil innan du börjar använda den på våren igen. Observera att det är du själv som i regel ansvarar för att bilen är försäkrad när du hyr in dig hos någon vid vinterförvaring.