Tips vinterförvaring husbilÄr det dags att vinterförvara din husbil? Här har vi tagit fram en guide med praktiska tips och råd om vinterförvaring av husbil och hur du tar hand om den på bästa sätt!

Att tänka på inför vinterförvaring av husbil

En viktig sak inför vinterförvaringen är att se över din husbils försäkring och kontrollera vad som krävs av dig för att den ska täcka vid eventuella skador eller stölder. Sedan är ett tips att kolla på en bra plats där du kan parkera din husbil under vintern. Allra bäst är ett uppvärmt, torrt och ventilerat garage, och har du inte tillgång till ett sådant själv kan du till exempel hyra en plats hos någon annan. På Åsa lager erbjuder vi vinterförvaring av husbil.

Tips inför avställningen

När det är dags att parkera husbilen över vintern, är det bra att se till att tömma vattensystemet helt för att inte riskera att husbilen skadas av vatten som kan frysa, och lämna tappkranarna öppna i mellanläget. Precis som med vanliga bilar är det också en god idé att palla upp husbilen på stödben eller pallbockar för att förhindra att hjul och fälgar deformeras eller skadas på annat sätt.

Nedan följer en lista på tips för dig som ska förbereda din husbil för vinterförvaring. Den kan varabra att spara och plocka fram som checklista varje höst när säsongen går mot sitt slut.

  1. Genom att serva husbilen säkerställer du att det inte finns någon kondens i oljan som kan frysa vid minusgrader och orsaka skador på motorns insida.
  2. Rengör husbilen noggrant både utvändigt och invändigt och torka av alla ytor från smuts som annars kan sätta sig fast och orsaka skador och fula fläckar. Avsluta med att behandla husbilen med ett skyddande vax och smörj alla lås och gångjärn för att de inte ska rosta eller bli dåliga. Glöm heller inte ta hand om alla textilier och dynor och tvätta gärna dessa för att få bort fläckar och låt torka ordentligt för att motverka mögelangrepp. Förvara gärna dessa i en särskild dynbox så att inte skadedjur kan komma åt.
  3. Se till att tömma husbilen på all mat eftersom den tenderar att börja mögla och orsaka dålig lukt.
  4. Töm även husbilen på all stöldbegärlig utrustning, exempelvis GPS:er, tv och andra personliga prylar.
  5. Som tidigare nämnt – se till att husbilen är helt tömd på vatten och gå igenom toatank, gråvattentank, vattenberedare samt alla vattenlås såsom handfat, dusch och diskho. Blås i vattenkranarna för att vara säker på att få ut allt vatten och låt kranarna stå öppna.
  6. Ta ut batteriet ur husbilen eller låt det stå på underhållsladdning enligt tillverkarens rekommendationer för att undvika djupurladdning, vilket kan orsaka skador på batteriet.
  7. Avsluta med att placera några torrbollar i husbilen för att förhindra en fuktig miljö och lägg över ett vintertäcke över din husbil.