Tips vinterförvaring husvagnHär kommer några tips när du ska ställa av din husvagn över vintern.

Råd vid vinterförvaring av husvagn

En av de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till husvagnsförvaring är att palla upp din husvagn på rätt sätt. Att hissa upp husvagnen gör nämligen att hjulen och däcken inte utsätts för lika stor påfrestning, men om du inte har möjlighet att palla upp vagnen kan du istället pumpa i lite extra luft i däcken inför vinterförvaringen. Veva även ner alla stödben så att husvagnen står stabilt och säkert på plats och låt handbromsen vara ur för att bromsbackarna inte ska råka låsa sig. För att undvika yttre påfrestningar är det såklart allra bäst att låta husvagnen stå inomhus i ett torrt och lagom uppvärmt garage.

Har du dock inte möjlighet att hyra lokal och planerar att förvara din husvagn utomhus är det, utöver att palla upp den korrekt, också viktigt att skydda den väl genom att låta den stå under tak eller vara täckt med ett vattentåligt överdrag. Din husvagn kommer att hålla sig fin betydligt längre om den inte utsätts för direktkontakt med vatten, frost eller solens strålar. Undvik dock att låta presenning ligga pressad mot husvagnen, eftersom den då kan skada lacken samtidigt som det ökar risken för kondens. Se därför till att ha en ställning runt husvagnen så att luften kan cirkulera ordentligt. Om husvagnen står utomhus, låt den ha en viss lutning så att snö och regn enkelt kan rinna av och så att du lättare kan komma åt att sopa av eventuella ansamlingar av löv, vatten eller snö.

Innan du lämnar husvagnen på uppställningsplatsen för vintern finns det några saker att komma ihåg, inte bara för att hålla husvagnen i gott skick, utan också för att dina försäkringar ska gälla vid eventuell skada eller stöld:

Städa husvagnen och töm på mat och privata prylar – plocka ur allt som kan skada vagnen under vinterförvaringen, exempelvis mat och sådant som kan ruttna eller börja lukta. Töm även husvagnen på värdesaker såsom Tv, GPS, gasolflaskor och annat som kan locka ovälkomna gäster att göra inbrott. Passa även på att dammsuga, skura rent och torka av alla ytor i husvagnen för att på så sätt minska riskerna för att smulor och skräp ska locka till sig ohyra.

Stäng av vattensystemet och töm husvagnen på vatten – en annan sak som det är viktigt att tömma husvagnen på är vatten. Det riskerar annars att frysa i ledningarna under vintern och därmed orsaka skador och sprickor i slangsystem och rör. Se till att det inte finns något vatten kvar i vattenlåsen i handfat, diskho eller duschbrunn och töm även toalett, spoltank, avloppstank, varmvattenberedare och färskvattentank. Något som du dock inte ska tömma på vatten är värmesystemet, men se till att det är fyllt med rätt mängd glykol för att inte riskera att frysa.

Se till att hålla fukten borta – För att undvika fukt i din husvagn bör den antingen förvaras på en ouppvärmd plats eller i så kallad bovärme, vilket är en temperatur på cirka 20 °C. Ett annat bra tips för att undvika kondens och fuktskador är att låta skåpsdörrar, luckor och kylskåpsdörren vara öppna, luckor vara utdragna och att alla ventilationshål har fri passage för att kunna släppa in tillräckligt med luft. Dock bör de nedre öppningarna vara stängda för att hålla borta skadedjur. Du kan även lägga in så kallade torrbollar i husvagnen eftersom dessa är utformade för att suga åt sig eventuell fukt i luften. Plocka även ut dynor och andra textilier och förvara dem på en torr plats där de inte riskerar att bli mögelangripna.

På Åsa Lager & Förvaring erbjuder vi vinterförvaring av husvagn.