Tips vid vinterförvaring av motorcykelOm man ger sin motorcykel extra intresse under vintern, kommer det bli betydligt roligare när man rullar ut den fram på våren, samtidigt som du kommer ut på vägarna snabbare! Nedan följer några generella råd och tips gällande vinterförvaring av MC som gäller för de flesta modeller.

Råd vid MC-förvaring över vinterförvaring

Känner du dig lite osäker på hur du ska gå tillväga eller om det är första gången du ska vinterförvara motorcykeln så kan det vara värt att boka in ett verkstadsbesök för att säkerställa att allt blir korrekt utfört. Du som är händig och har full koll på allt som har med vinterförvaring av din motorcykel kan dock utan större problem göra den redo för vintern, och med nedanstående tips och råd blir det enkelt att checka av de viktigaste stegen. Tänk dock på att det kan vara värt att slänga ett litet extra öga i instruktionsboken för att se om det finns några specifika riktlinjer för just din motorcykelmodell (På Åsa Lager & Förvaring erbjuder vi vinterförvaring av MC i bla. varmförråd).

Till att börja med bör du kolla upp en bra förvaringsplats där din motorcykel kan stå skyddad. Allra bäst är det att låta motorcykeln stå under tak eller i ett garage för att utsätta den för så lite yttre påfrestningar som möjligt. Ju mindre fukt och temperatursvängningar, desto mindre risk för kondens och rostangrepp. Viktigt att tänka på då är att kontrollera vems försäkring som täcker din MC om det skulle bli ett inbrott, eller om det skulle uppstå en skada.

En annan viktig sak som hjälper till att hålla din motorcykel i gott skick under vintern är att fylla på lite extra luft i dina däck. Rätt tryck gör att din MC står jämnt och inte felbelastar något av hjulen eller däcken. Du kan också palla upp den på depåstöd som är speciellt anpassade för däcken eller, om du har möjlighet, då och då rulla din motorcykel fram och tillbaka under vinterförvaringen.

Kan man ställa av MC:n under vintern?

Även om din motorcykel står inomhus kan temperaturen bli låg om garaget inte är uppvärmt. Se därför till att fylla upp hela tanken för att minska möjligheten att motorn blir svårstartad på våren, då för mycket luft och låga temperaturer kan leda till att det bildas kondens. För även om ren bensin i sig har svårt att frysa så kan kondensvattnet göra det och på så sätt skada motorn. Ibland kan det även vara bra med en bränslestabilisator, vilket är en tillsats som minskar risken för avlagringar i bränslesystemet och tanken. Är din motorcykel dessutom vätskekyld bör du passa på att kontrollera att kylskyddet är OK för att minska risken för skador på kylare och slangar vid minusgrader.

Sist men inte minst bör du även lägga lite extra underhåll på batteriet då ett MC-batteri generellt är känsligare än bilbatterier och därför inte bör laddas ur helt. Undvik detta genom att plocka ur batteriet eller satsa på att investera i en underhållsladdare för att upprätthålla ett så bra skick på motorcykelns batteri som möjligt.

För att slippa betala trafikförsäkring och fordonsskatt under vintern kan du ställa av din motorcykel. Tänk dock på att du inte kan anmäla en påställning samma dag som du anmält en avställning och att du kontrollerar att du täcks av en garageförsäkring där hojen står förvarad.