Tips vid förvaring av surfbräda

Tips vid förvaring av surfbrädaÅsa, beläget på den svenska västkusten är också en surf-destination, där man vid lämpliga förhållanden utöver exempelvis vind- och kitesurfing också kan vågsurfa. Vilka förhållanden som krävs varierar naturligt sett också sett vilka önskemål man har, och hur duktig man är, men i det senare fallet är det ofta dock enbart möjligt vid kraftig och gärna väldigt sydlig vind (åtminstone om önskemålet inte är att bara stå upp på en bräda).

Eftersom det kan dröja innan förhållandena är lämpliga, eller att man helt enkelt har tid eller möjlighet att surfa, tänkte vi här även gå igenom tips som kan vara bra att tänka på om man vill förvara sin bräda:

För att brädan inte ska ta skada eller åldras i förtid är det några saker som kan vara viktiga att tänka på inför förvaringen. Här är tipsen du behöver veta:

Inför förvaringen

Oavsett vilken sorts bräda du har så är rengöring av högsta vikt. Att så fort som möjligt efter användning få bort allt saltvatten och rester från havet minimerar risken för skador. Detta blir särskilt viktigt inför långtidsförvaring.

Många väljer att förvara surfbrädor i särskilda förvaringspåsar. Se däremot till att de är tillräckligt väl ventilerade för att inte leda till fuktbildning. Det är även viktigt att din surfbräda är helt torr inför förvaringen. Om du har en bräda med vaxlager bör du se till att ta bort det inför förvaringen. Annars riskerar det med tiden att göra mer skada än nytta.

Att välja förvaringsutrymme

Få saker är så skadliga för surfbrädor som konstant hög temperatur och solexponering. På sikt leder det nämligen till skador på såväl ytskiktet som själva materialet. Därför är det en bra idé att välja en plats som har både jämn temperatur och där brädan slipper solexponering. Om du tex. tänkt hyra ett förråd (om det är ett litet större förråd, för att där kanske gemensamt förvara brädan med andra saker), kan minilager i varmförråd kanske exempelvis vara en bättre lösning än om den ligger i ett ouppvärmt utrymme. Just Åsa Lager & Förvaring är beläget i direkt närhet till flera välkända surfing-spots i Åsa.

Så förvarar du brädan

Det finns mycket att hålla i åtanke inför vinterförvaringen. Här kommer några av de allra viktigaste sakerna att tänka på:

  • Placera brädan i en ventilerad förvaringspåse eller rack.
  • Undvik direktkontakt med marken då det kan resultera i att kyla eller fukt leds till brädan.
  • Gör vad du kan för att utrymmen ska ha en jämn temperatur.
  • Kontrollera med viss regelbundenhet att din bräda inte har tagit skada.
  • Se till att brädans delar och komponenter är i bra skick. Kontrollera även så det inte finns dolt saltvatten i skrymslen och vrån.

Värt att tänka på är att du i viss utsträckning även kan behöva anpassa förvaringen till den sorts bräda du har.

Anpassa förvaringen till din typ av bräda

Om du har en uppblåsbar SUP så bör du se till att endast ha lågt tryck. Annars riskerar den att ta skada. Har du en bräda med fena så bör du plocka bort den för att se till så att det inte finns dolt saltvatten. Handlar det om en vindsurfingbräda så kommer den av naturliga skäl ha fler rörliga delar. Plocka isär brädan, låt delarna torka, smörj det som bör smörjas och se till att den är i perfekt skick inför förvaringen.

Allra viktigast är att hålla en så jämn temperatur som möjligt och se till att brädan är i bra skick inför förvaringen. Då kommer du definitivt att få lika mycket glädje av den nästa säsong.