Tips vid vinterförvaring av båt

Tips vinterförvaring motorbåt

Tips vid vinterförvaring av båt.

Här nedanför kan du ta del av våra tips och råd gällande vinterförvaring av såväl motorbåt som segelbåt, som gör det både roligare och smidigare att ta ut den till våren. På Åsa Lager & förvaring erbjuder vi förnärvarande vinterförvaring av motorbåt.

Tips vid vinterförvaring av motorbåt

Har du en motorbåt finns det en del saker att ha i åtanke när det kommer till underhåll och vinterförvaring. Till exempel så är alla typer av båtmotorer i behov av en förberedande service eller vinterbehandling, oavsett om det gäller en inombordare eller en utombordare. För att en motorbåt som drivs av diesel ska hålla bra på vintern bör du rengöra bränslesilen samt byta finfiltret, medan du på en bensindriven motorbåt istället behöver lossa tändstiften samt fylla på olja. Är bränsletanken dessutom fastmonterad ska den vara försedd med ett vattenavskiljande bränslefilter som måste tömmas. Se också till att byta ut eller rengöra filterpatronen för att säkerställa att motorn upprätthåller ett bra skick.

En annan viktig sak att tänka på när du ställer undan motorbåten för vinterförvaring är att inte låta tanken stå halvfull. En tank med för mycket luft som utsatts för temperaturförändringar kan nämligen leda till att vattenmängden i tanken ökat och kvaliteten på bränslet därmed sjunkit. För att du ska gärna ska kunna undvika motorstopp vid din första båttur på våren, bör du inte använda vinterstånden bensin, utan alltid låta tanken stå helt tom eller helt fulltankad under vintern.

Tips vid vinterförvaring av segelbåt

Tips vid vinterförvaring av båtHar du istället en segelbåt så lönar det sig oftast att lägga mycket tid på underhåll och att förbereda den väl för den årliga vinterförvaringen om du vill ha den i gott skick. Hur man föredrar att hantera masten varierar, men de flesta föredrar att vinterförvara segelbåten med fälld mast, alltså att masta av segelbåten och förvara riggen inomhus. På så sätt slipper man oroa sig för att vinden ska fånga tag i masten och skada båten. Samtidigt får du en bättre överblick av riggen inför vinterförvaringen och kan se att allt sitter där det ska och inte är trasigt eller försvagat. Ett tips är att torka av riggen och behandla den med ett vax och inte snurra vant och stag runt masten för att undvika skador eller att korrosion uppstår. Seglen bör plockas loss och förvaras på en torr och luftig plats så att det inte bildas mögel eller andra skador under vinterförvaringen. Passa då även på att se över sömmarna och om något behöver lagas efter säsongen.

Rengöring inför vinterförvaring av båt

Utöver att säkerställa att masten förvaras på rätt sätt vid en segelbåt eller att motortanken inte står halvfylld, är det viktigt att lägga lite extra tid på vård av själva båten. Rengör du och städar av den på rätt sätt efter upptagningen kommer du att spara mycket tid på våren. När du lyft upp din båt ur vattnet bör du börja med att spola av hela båten grundligt med en högtryckstvätt för att få bort föroreningar och löst sittande smuts. Fortsätt sedan att tvätta båten (särskilt botten) och motorn grundligt för att göra den ren från exempelvis alger och havstulpaner och rengöra skrovet för att göra vårförberedelserna ännu snabbare. Använd produkter som är anpassade för just din båt, beroende på om du har plastchassi eller aluminiumchassi. Du kan också här avsluta med en skyddande vaxprodukt av hög kvalitet. Vanligast är dock, på grund av arbetsinsatsen, att många väljer att enbart vaxa båten inför sjösättningen på våren. Vad gäller textilier såsom kapell, segel och sprayhood bör även dessa tvättas med lämpligt tvättmedel och sedan torka ordentligt innan de impregneras och läggs undan för vinterförvaring. Genom att du rengör och tar god hand om din båt kommer den att bli mer motståndskraftig mot salt, smuts, väder och sol.

Tips för förvaring av båt dynor

Båtdynorna bör inte lämnas kvar i båten under vintern, utan det bästa sättet för att få dem att hålla sig fina länge är att förvara dem inomhus i ett mörkt, torrt och luftigt utrymme. Har du tillgång till en speciell dynbox är detta en utmärkt plats, annars fungerar det även bra att packa in dem i sopsäckar eller andra typer av förvaringslådor som sluter tätt. Detta minskar risken för mögelbildning och att de bleks eller förstörs på grund av solljus eller temperaturförändringar, och hjälper till att hålla skadedjur borta.

Innan du lägger undan dina båtdynor är det först en god idé att tvätta dem för att få bort eventuella fläckar. Även detta minskar risken för mögelbildning. Låt dem sedan torka helt innan du lägger undan dem. Ett tips är även att behandla dem med impregneringsmedel för att göra dem motståndskraftiga mot fukt och ljus.